Newsletter

Da bi ste bili obavešteni o najnovijim aktivnostima Udruženja molimo Vas da se prijavite na našu mailing listu

Uz bolju organizaciju do više vremena

Euforija oko Nove godine je prošla, baš kao i početni entuzijazam za sprovođenjem odluka koje ste doneli. Ukoliko imate malo dete ili više njih, naročito istog uzrasta, znate koliko je teško odvojiti vreme za sebe. Ako je bolja organizacija nešto što ste želeli da u ovoj godini naučite, nadomo se da će vam ovaj tekst biti od koristi da tu odluko sprovedete u delo.

b_250_200_16777215_00_images_mmm.jpg

Organizacija nije nešto što bi majkama sa blizancima i trojkama dobro došla, ona im je neophodna za preživljavanje. Kada u kući imate dve, tri ili četiri bebe, a nemate dobru organizaciju, na kraju se sve svodi na pokretnu traku u kojoj ste vi glavni radnik, koji kada sve obavi, nahrani, presvuče, okupa, uspava, često nema vremena pošteno ni da odmori. To svakako nije dobro, jer vašim bebama takvi, neispavani, umorni i nervozni niste ni od kakve koristi. Ali ne mora da bude tako. Jer i dobra organizacija se uči ukoliko nemate prirodni dar za to.

Postoje razne alatke, trikovi pa i aplikacije koje vam mogu pomoći da vaš dan traje duže ili makar da u tih 24 časa koja su vam na raspolaganju- stignete sve. Nije tajna da je najjače oružje dobre organizacije steći naviku da se planovi i ciljevi zapisuju na papir i to najbolje dan pre. Ukoliko napraviti dobar plan, svakog narednog dana, sedmice i meseca, moći ćete bolje da predvidite šta je sve neohodno uraditi i u skaldu s tim da nađete najpogodnije vreme za to, što je idealno za izbegavanje onog haosa koji vas uhvato kad sve što imate da uradite dočeka „5 do 12“.

Da se razumemo, i pored loše organizacije vaše bebe će svakako biti nahranjene i zbrinute, ali kako ćete se vi osećati za to vreme i nakon takvog dana- biće pitanje. Ono što je meni smetalo u toj pokretnoj traci jeste to što nam od tih redovnih zadovoljavanja osnovnih potreba nije ostajalo mnogo vremena za maženje,ili makar ja nisam bila sposobna za to jer sam bila preumorna.

Žao mi je što recimo tada pri sebi nisam imala dobar planer u koji bih unela sve ono što smatram da bi trebalo biti urađeno, a koji će me s druge strane podsećati da mimo toga postoji vreme i za mene, kao nagrada za trud i dobru organizaciju.  Svakako da je upisivanje obaveza, naročiti mnogobrojnih pregleda, poseta doktoru, savetovalištu, kontrolama, brojeva, imena i datuma, prvih reči, zubića i koraka na jednom mestu bilo od pomoći, ali dešavalo se da ukoliko mi je neka informacija brzo potrebna, nisam umela u toj sveščici prepunoj raznih podataka da se snađem. Srećom neko se dosetio da napravi planer namenjen upravo ženama sa decom. Nije slučajno da je upravo jedna mama osmislila takav planer, prilagođen gustom raporedu jedne majke. U pitanju je Organizovana žena i u ovom slučaju Mamin planer, za koji bi se moglo reći da sadrži većinu onoga što je potrebno da ima jedna sveščica koja bi potencijalno mogla mamama blizanaca i trojki da „spase život“. Šalu na stranu, ali pri uštedi živaca svakako je značajna.

b_250_200_16777215_00_images_nedeljni_planer.jpg

Planer nije datumiran, što je smatram njegova prednost, pa možeše da ga koristite nezavisno od meseca u godini. Ima sadržaj na početku što olakšava snalaženje i brzu pretragu.

 Kao i većina planera, on sadrži kalendar, nedeljni planer- koji ujedno čini i veći deo ovog planera, i prostor za upisivanje važnijih brojeva telefona. Nedeljni planer sadrži prostor za upisivanje obaveza za svaki svaki dan posebno, to do listu za tu sedmicu, meni+spisak namirnica, što ćem uštedeti i vreme i novac ukoliko budete imali plan obroka za čitavu nedelju, i kućni poslovi.

b_250_200_16777215_00_images_kucni_poslovi.jpg

Ono što nema većina planera je sledeće: porodične finansije (Plaćeni računi, mesečno praćenje prihoda i troškova, godišnje praćenje duga i štednje- voleli biste da vas neko podseća na ove informacije, zar ne?!), Kućni projekti, Dečiji kutak koji je upravo ono zbog čega se ovaj planer izdvaja od drugih (Adresar za treninge i časove mališana, sezonska šoping lista, planiranje rođendana...)  i iskreno moj omiljeni deo- Mamin kutak!

 

 

b_250_200_16777215_00_images_20170122_135108.jpg

Onaj deo koji vas podseti da uprkos tome što su deca trenutno centar vašeg sveta, i vi ste tu! Još ste živi i apsolutno zaslužujete i vreme za sebe. On sadrži deo za lepotu, fitnes planer , recepti za domaće maske, ali i prostor za upisivanje knjiga koje biste želele da pročitate u skorašnje vreme (da, moguće je naći vremena i za čitanje uz dobru organizaciju). Deo koji mi se takođe veoma dopao je-Novogodišnji porodični planer. Uz sve to planer dolazi u paketu sa stikerima što planiranje čini dodatno zanimljivim.

Ukoliko steknete naviku da planirate svoj dan uz pomoć ovog ili bilo kog drugog planera, ne samo što ćete biti produktivniji, nego i rasterećeniji. Jer kažu da svaki minut proveden u planiranju i zapisivanju ciljeva i planova za naredni dana, uštedi čak deset minuta rada. Dakle, ukoliko svako veče provedete samo 10 minuta u planiranju narednog dana, uštedećete čak sat i 40 minuta . Za to vreme možete da operete kosu, popijete kafu sa prijateljicom, vežbate, ili prosto odspavate. Nije zanemarljivo!

Nekoliko saveta:

-       kada se setite nečega- zapištite odmah, jer već u sledećem trenutku obaveze će vam skrenuti tu misao s uma

-       prilikom planiranja dana napravite listu prioriteta i po njoj se vladajte (ne mora baš svaki dan kuća biti usisana ni veš opeglan, ali recimo vreme za igru ili maženje sa decom mora biti obezbeđeno)

-       od neprocenjive važnosti je da vam dan počne u miru to određuje vaše, pa time i raspoloženje vaših ukućana tokom celog dana, pa tako u svoj planer svakako unesite i vreme za jutarnju kafu u miru i tišini. Ukrašćete možda 15-20 minuta sna, ali ćete u dan ukročiti mnogo spremniji. Dok pijete kafu možete još jednom proći kroz plan za predstojeći dan i tako se pripremiti za njega

-       najbolje je imate plan za ceo mesec, jer se kada imate dve ili tri bebe lako može desiti da zaboravite nečiji rođena ili redovnu kontrolu kod predijatra. Kada to imate napisano, teško će vam promaći

 

Ukoliko ste pak tip mama koje su naklonjenije novim tehnologijama preporučujem vam da pročitate tekst na portalu Mamin svet, gde su predstavljene aplikacije koje imaju isti cilj, a to je da vam uštede vreme i da vam se sve bitne informacije nalaze na jednom mestu. U svakom slučaju, za koji god vid planiranja da se opredelite, verujem da vam bolja organizacija može doneti samo bolje raspoloženje i svakako više vremena!

                                                                                                                                                                Piše: Tamara Dragić

 

Share
Dijagnostika i lečenje sindroma blizanačke transfuzije