Newsletter

Da bi ste bili obavešteni o najnovijim aktivnostima Udruženja molimo Vas da se prijavite na našu mailing listu

Novogodišnje čarolije duplo zanimljivije uz blizance

 Kako dočekati Novu godinu i Božić ako imate blizance

Kratka priča o zabrinutim blizancima

„Blizanci Petar i Goran su zabrinuti.  Oni toliko mnogo liče da ih u školi mešaju drugari, nekada i učiteljica, a ranije i vaspitačica! Pa za ime sveta čak im i baka nekad pogreši ime! A dolazi novogodišnja noć u kojoj treba da dođe Deda Mraz i da im ostavi poklone. Šta ako napiše na Petrov poklon „Goran“ ili na Goranov poklon „Petar“! Celo otvaranje i iznenađivanje poklonima bilo bi upropašteno za ovu godinu! To se ne sme dozvoliti.“

b_250_200_16777215_00_images_boy-twins-christmas-pyjamas-web.jpg

Pročitajte ovu priču sa vašim blizancima i pitajte ih kako da Petar i Goran reše ovaj novogodišnji problem! Ako se ne dosete ničeg zanimljivog recite im da su Petar i Goran rešili to ovako: pošto je Petar dobio medalju na gimnastici on će o jelku okačiti sa leve strane tu medalju a Goran, on dobro vozi rolere pa će ih staviti na desnu stranu ispod jelke. Pošto Deda Mraz cele godine prati svu decu on zna šta Goran i Petar vole da rade i u čemu su dobri, pa neće pogrešiti i staviće pokolne baš na pravo mesto!

Kratka priča o gladnom Deda Mrazu

„Srela sam letos  Deda Mraza, istog onog koji je u novogodišnjoj noći ceeelu noć delio deci pokolne po ceeelom svetu i on mi se malo požalio. Kaže da se retko ko seti da ostavi kolače kod jelke ili bar slane kiflice, a za irvase par šargarepa. Sve bi to bilo još mnogo bolje da ima i jedna veća šolja toplog mleka. Moram reći da sam ga razumela. I ja volim da pojedem kolače kad vredno radim po hladnoći. Zato sam odlučila da ove godine napravim kolačiće i nabavim dve tri šargarepe za irvase. Kolače da ostavim u kuhinji sa šoljom mleka a šargarepe da stavim ispred vrata da ih irvasi lako nađu!“

Pročitajte ovu priču deci a onda ih pozovite da napravite kolače za Deda Mraza. Napravite kolače po receptu za bilo koji keks i iskoristite modle sa jelkom, zvezdama ili neke slične. Kada dođe novogodišnja noć postavite sve na svoje mesto ali ne zaboravite da ujutru sklonite šargarepe jer su ih irvasi pojeli, ostavite mrvice od kolača i malo mleka na dnu šolje da se vidi da se Deda Mraz poslužio. Ovo će doprineti tome da vaša priča o Deda Mrazu bude ubedljiva.

b_250_200_16777215_00_images_6358627037008842831762518313_milk-cookies.jpg

Na ovom sajtu nalazi se lep recept za kolače koji mogu da se posluže umornom i gladnom Deda Mrazu.

Ako želite da budete baš uverljivi ostavite trag Deda Mrazovih cipela! Za ovu magiju potrebna vam je soda bikarbona, srebrne sitne šljokice i dublji pleh da to sipate u njega. Zatim vam je potrebna jedna špric boca i čizme većeg broja – najbolje sa šarama na đonu. Procedura je sledeća: poešate u dubljoj tacni sodu i šljokice, poprskate đon ciele ili čize vodom i utisnete je u svetlucavo belu smesu. Zatim rukom stavljate jednu pa drugu cipelu praveći korake po sobi. Najbolje je da idu od ulaznih vrata, do kuhinje i nazad, sa osvrtom na jalku u kući! Deca neće moći da veruju, da su prespavali dolazak ovog važnog gosta. Ako snega nema na ulicama, recite da mu je ostao na čizmama još onaj sa Severnog pola.

Detalje proverite na sledećem ovde.

Pravo pismo od Deda Mraza

Uobičajeno je da deca pišu Deda Mrazu i da traže od njega poklone ali veliko je zadovoljstvo deteta kad dobije pismo koje je sam Deda Mraz napisao i to baš njemu!  Ovo pismo možete im par dana pre Novegodine ostaviti na njihov sto ili mesto gde se igraju da ga oni sami nađu. Onda se silno iznenadite odkuda to pismo tu i pročitajte tekst pisma sa njima. Ovakav potez doprineće da uzbuđenje zbog dolaska Nove godine/Božića poraste do neslućenih razmera!

Zajednički ukrasi i čestitke

Vreme praznika je vreme kada se sećamo dragih nam osoba i ako nisu u našoj blizini želimo im sreću putem poruka. Danas preovlađuju četitke putem email-a, sms-a, fejsbuka i ostalih  načina koje uključuju računar. Jedna od novogodišnje – božićnih zabava može da bude zajedničko pisanje i pravljenje čestitki od papira. Prvo zajedno sa decom napravite spisak onih kojima će čestitke biti poslate a zatim napravite čestike i napišite zejedničke poruke. Na čestitke možete da ostavite otiske šaka blizanaca ili da zalepite njihove slike.

Na sajtu Krokotak ima fantastičan ram u koji se stavlja fotografija deteta, u slučaju blizanaca na mesto fotografije jednog deteta išla bi zajednička fotografija blizanaca.

b_250_200_16777215_00_images_43.jpg

Jedan od zanimljivih načina da obradujemo naše bližnje ili napravimo suvenir za našu porodicu je da napravimo ukras za jelku sa fotografijom blizanaca. Postupak je veoma jednostavan. Školsku glinu rastanjimo i isečemo krug od oko 5 sm prečnika. Kada se krug osuši možemo odštampati fotografiju u boji ili crno – belu i zlepiti dekupaž ili drugim lepkom za osušenu glinu. Kada se lepak osuši trebalo bi izlakirati ukras ili lakom u spreju ili providnim lakom za nokte. U svakom slučaju ukras je originalna uspomena to kako smo izgledali ove Nove godine!

  

                                                                                                               Nikoleta Njegovan dipl. psiholog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share
Dijagnostika i lečenje sindroma blizanačke transfuzije