Newsletter

Da bi ste bili obavešteni o najnovijim aktivnostima Udruženja molimo Vas da se prijavite na našu mailing listu

Predstavljamo Vam knjigu...

                                         "Rođeni pre vremena"- Olivera Živaljević

 

b_150_150_16777215_00_images_rodjeniprevremenaslide.jpgOvu knjigu sam počela da pišem kada su moji prevremeno rođeni sinovi,  Aleksandar i Vasilije, imali tri godine. Imala sam potrebu da im napišem jedno dugo pismo, u kojem ću im detaljno objasniti šta im se na početku njihovog života dogodilo. Mislim da to treba da znaju, jer treba znati svoju prošlost ali, još više, jer iz te prošlosti mogu da pronađu snagu za budućnost.  Naime, ako im se u životu dogodi da pred nekim problemom posustanu, volela bih da se sete svog početka i shvate da ne postoji ništa što je  za njih nemoguće.

A onda je pismo postalo knjiga, jer je čovek bez kog čitavu tu agoniju ne bih ni mogla da preživim - moj suprug, predložio da je objavimo. Ta je knjiga tako prerasla u neku vrstu izjave zahvalnosti svim ljudima koji su bili uz nas. Našoj porodici, prijateljima, ali i lekarima i medicinskim sestrama koji su nam, znali oni to ili ne, postali prijatelji i porodica.

Knjiga je posvećena i svim drugim roditeljima prevremeno rođene dece. Onima koji su kroz to iskustvo već prošli - jer su sve naše priče, ma kako različite bile, uvek prožete istim strahovima i nadanjima, istim osećajima koje samo mi prepoznajemo, pa se i svi oni u ovoj priči mogu pronaći. I još više, onima koji će sve ovo tek doživeti - da im pokaže da nisu jedini i da nisu sami, da ih ohrabri i da ih uveri da, ma kako teska i duga bila, borba njihovih malih divova može imati srećan kraj. 

       

Opširnije: Predstavljamo Vam knjigu...

Predstavljamo vam knjigu…

„Kako sam gajio blizance“ Vanja Bulić

„Danas sam siguran da sam najsrećniji čovek na svetu zato što sam pored jednog deteta dobio i blizance” kaže Vanja Bulić , poznati novinar i otac, sada već odraslih blizanaca. ”A da nije reč o slučajnosti, govori sledeća priča: Supruga i ja smo se dogovorili da imamo troje dece, svake četvrte godine po jedno. Četiri godine pošto smo dobili Dušana, Sladjana je ostala u drugom stanju, ali je u četvrtom mesecu izgubila dete. Čekali smo četiri godine da ponovo bude trudna. I to se dogodilo, pa smo dobili blizance na isti dan kada je izgubila dete - 8. decembra 1984. godine”. Njegovi blizanci, Ivan i Ognjen, danas su vrhunski sportisti, odbojkaši, a završili su studije koje im omogućavaju da budu treneri. ”Kada su bili mali, vodio sam ih na treninge da bih ih malo primirio, a ispalo je da im je to danas i posao i zadovoljstvo”. Kada bi trebalo nekome da poželim nešto lepo, to bi prvo bila želja da dobije blizance! Ali, to je tek početak sreće!”

Šta je Vanja sve doživljavao gajeći blizance opisao je u dve knjige “Kako sam gajio blizance” i “Drugo stanje”. Kako Bulić objašnjava, naslov prve knjige je marketinški trik jer su, kako kaže u njegovoj kao i u većini porodica, gazde supruge.  

Knjiga “Kako sam gajio blizance” kroz dvadeset priča prikazuje život petočlane porodice, njihove avanture s blizancima, “muke” kroz koje prolaze njihovi akteri i sve to autor donosi na dopadljiv i duhovit način. U Vanjinim pričama pronaćiće se svi koji su imali prilike da odgajaju blizance, ali i oni koji su sve to gledali sa strane.

Opširnije: Predstavljamo vam knjigu…

Predstavljamo Vam knjigu...

Kako odgajati emocionalno zdrave blizance-Džoun Fridman

b_150_150_16777215_00_images_k1i399v3r6_kako_odgajati_emocionalno_zdrave_blizance.jpgAko imate blizance od 0 do 20 godina ili ih očekujete, i imate milion pitanja u vezi sa njihovim odgajanjem, ova knjiga je definitivno za vas. Autorka koja je i sama bliznakinja, ali i majka blizanaca iznosi svoje iskustvo, kao i iskustvo roditelja s kojima je radila. Kao pshoterapeut, stručnjak za blizanačka pitanja, Džoun kroz sedam poglavlja obuhvata sve probleme i dileme sa kojima se suočava svaki roditelj dvojki.  Ovu knjigu ćete pročitati jednom, ali ćete se na nju vraćati nekoliko puta ponavljajući poglavlja koja će vam u tom trenutku biti aktuelna:  Priprema za dolazak beba, najranije detinjstvo, predškolsko doba, deca osnovci, tinejdžeri... Knjiga vam pruža razvojni pregled i nusi sveobuhvatni pristup onome što je blizancima potrebno kako bi izrasli u zdrave pojedince.

Opširnije: Predstavljamo Vam knjigu...
Dijagnostika i lečenje sindroma blizanačke transfuzije