Newsletter

Da bi ste bili obavešteni o najnovijim aktivnostima Udruženja molimo Vas da se prijavite na našu mailing listu

Zajedno smo nepobedive - Ana Bučević

   b_250_200_16777215_00_images_ananada_2.jpg

 

“Uvijek kažem da sam blagoslovljena jer sam na svijet došla sa najboljom prijateljicom, a tu privilegiju ima mali broj ljudi na ovoj planeti. U djetinjstvu nikada nisam bila usamljena, ne znam što to znači nemati se s kim igrati...” Nije li ova izjava san svakog roditelja blizanaca ili trojki, da njegovo dete bude zaista svesno koliko je privilegovano i jedinstveno zbog toga što je deo malog “tima”. Upravo ovim rečenicama započeo je razgovor nas i Ane Bučević, autorke knjige posvećene roditeljima “Safari duha- knjiga o mudrosti odgoja“. Osim što piše knjige, Ana je profesor kineziologije i urednica i voditeljka emisije na regionalnoj televiziji „Jadran“ u Hrvatskoj.

Ana ima jednojajčanu sestru bliznakinju Nadu „Deset minuta smo razlike. I to zbog šoka mame koja nije znala da nosi dvije bebe. Naime 1978 g. nije postojao ultrazvuk, a srce nam je kucalo kao jedno.” A tako je bilo i tokom odrastanja “Držale smo se za rukice dok smo spavale...I uvijek kažem da je upravo to što imam sestru blizanku razlog zašto nikada nisam morala biti dvolična ili pristajati na lažna prijateljstva samo da bi imala društvo..Ali isto to me i izgradilo da imam visoke kriterije za prijateljstva koja podrazumijevaju bezkompromisnu iskrenost u odnosima.

Koliko se razlikujete od sestre, odnosno koliko ste slične?

Zaista smo fiziči jako slične. Što se tiče karaktera zovemo se jin i jang..Mi dođemo zajedno kao jedna savršena osoba. Ja sam uvijek bila racionalnija, kratka i jasna i kada bi donijela odluku uskladila bi se s njom,  dok je sestra emocionalnija, o svemu bi mogla pričati satima te objašnjavati svima svoje postupke u želji da je i drugi shvate, a odluke bi danima analizirala...

Ja sam za specijalizaciju izabrala aerobic i pilates, a ona jogu i meditaciju. Dakle, kao što vidite, tijelo i duh zajedno... Ali zajedno smo nepobjedive! Držimo se uvijek skupa i jadan onaj koji proba stati između nas! :) Kako kažu naši muževi:" Dobili smo dvije žene!"

Da li ste, poput ostalih jednojajčanih blizanaca, koristile svoju sličnost?

Naravno da jesmo...jadni profesori s nama! Sjedile smo, naravno zajedno i kada bi prozvali npr. Ana ustale bi se obe. I sad ti pogodi koja je koja. Na kraju smo morale nositi kecelje sa imenima. Ali opet smo ih mijenjale.  J

Jednom prilikom smo se tati ispričale za nešto na “play back”! Jedna je otvarala usta a druga iza vrata govorila. Za nevjerovat koja ideja. I dan danas nam to odlično dođe, ako mi se s nekim ne razgovara kažem:" Nisam ja ona!"

 

Kako bi blizance trebalo vaspitavati?

Blizance definitivno nije lako odgajati. Ja mojim roditeljima kapu skidam, posebno mojoj majci koja je većinu vremena b_250_200_16777215_00_images_ananada_1.jpg provodila sama s nama ( i bratom 7 godina starijim) jer je tata puno radio i bio odsutan. I dan danas je znam nazvati i reći : "Mama, kako si  to uspjela, kad i jedno dijete zahtjeva toliki angažman. Znam joj reći:" Dobro si ostala normalna!"

Mislim da puno roditelja griješi kada isto oblače djecu, jer to je zanimljivo okolini, ali se ne ide zatim koje posljedice to može napraviti na djecu, a to je gubitak identiteta. I to na žalost rade i profesori. Ja se kao jučer sjećam kada je sestra dobila 3 iz zemljopisa, učitelj je rekao : "Ne možeš sada ti dobiti više!" UŽAS! Greška nad greškama.

Za to sam da budu zajedno, jer to je jedna duša u dva tijela, ali potreban je dodatni trud da se odgoje kao pojedinci i da ih se tako tretira. I nama su savjetovali da se odvojimo u srednjoj školi, jer kao nije dobro da smo toliko povezane. I mi smo to poslušale, ali eto opet smo se spojile završile obje fakultet Kineziologije i danas skupa vodimo sportski studio.

Koja je prednost biti deo blizanačkog para i imali to mana?

Kao i sve u životu i ovo ima pluseve i minuse. Prednosti su kao što sam već rekla najbolja prijateljica svake minute života, netko tko zna sve o tebi i ti sve o njemu. Osoba koja te poznaje ponekad bolje nego ti sam sebe. Imaš osobu kojoj bezuvijetno vjeruješ i koja će uvijek reći nešto stavljajući tvoju dobrobit na prvo mjesto.

Mana je ta da ti drušvo nameće da se cijeli život boriš za vlastiti identitet i moraš dokazivati da si poseban isto kao i onaj drugi!

 

Za kraj, Ana je s nama podelila šaljivu izjavu njenog tate: "Da vas dvije završite kojim čudom u zatvoru na 30 godina i da vas stave skupa u neku sobu, da jedna izlazi par sati ranije rekla bi: Čekajte, čekajte, imam joj još nešto za reći!”

b_250_200_16777215_00_images_ananada_4.jpgUvijek imamo tema za razgovor, uvijek. To je ono fascinantno. Čujemo se svaki dan po 10 puta i kada izađemo vanka u društvu na kraju uvijek završimo nas dvije u plesu, razgovoru i ludom smijehu! Shvatimo uvijek tada da smo i nakon 36 godina najbolje prijateljice.

 

 

Autor: Tamara Dragić

 

Share
Dijagnostika i lečenje sindroma blizanačke transfuzije