TTTS – Sindrom međublizanačke transfuzije (en. Twin to twin transfusion syndrome)

Sindrom međublizanačke transfuzije (TTTS) - je ozbiljna komplikacija koja se javlja pri višeplodnoj jednojajčanoj trudnoći u kojoj plodovi imaju jednu zajedničku posteljicu. Ovaj sindrom izaziva disproporciju u krvotoku blizanaca. TTTS se javlja u oko 15% svih monozigotnih (jednojajčanih) višeplodnih trudnoća.

Preuzeto sa www.fetalmed.me


Opširnije...

(Ne)očekivane situacije kada imate male blizance

Kad ste roditelji blizanaca, možete da očekujete sve, a neočekivano vam je zagarantovano. Onog  momenta kada saznate da čekate blizance treba dobro da vežete svoj pojas i spremite se za ludu i brzu vožnju. U cilju međusobne pomoći i popularnog šeringa (deljenja) sa drugima opisaću neka “normalna” stanja u koja se može zapasti ukoliko odgajate blizance. Sve u nadi da će druge mame imati koristi od ovih iskustava.


Opširnije...

Dojenje blizanaca

 Zahtevno, komplikovano, ali moguće!

Verovatno jedna od prvih stvari na koju ste pomislili, kada ste postali svesni da ćete dobiti blizance je dojenje.
Mislite da je nemoguće? Da nećete imati dovoljno mleka za obe bebe?  Upornost je ključna reč.
U ovom tekstu pokušaću da vam pomognem i da vas “pripremim“ za posao koji je pred vama.
Postoji mnogo razloga zbog kojih bi bilo dobro da dojite vaše bebe. Prva je naravno zdravlje vaših beba, zdravlje majke a zatim je tu i finansijski momenat.


Opširnije...

Kako da vaše bebe spavaju “kao bebe”

Odmah na startu valja reći da je spavanje problem koji pogađa sve roditelje, a naročito roditelje blizanaca. Prvih par godina života Vaše dece bićete neispavani i umorni i naviknite se na tu činjenicu. Međutim, moguće je uvesti spavanje u red. Da krenemo od početka:
Kada se beba rodi, u prvih mesec dana, spava i do 22 časa.
Vaša deca mogu spavati manje ili više od proseka. Neka deca su aktivnija, pa će spavati manje… Vrlo lako se može desiti da Vaši blizanci nemaju isti ritam spavanja (jedno dete spava više, drugo manje). U prvim danima života bebe će se buditi samo kad su gladne…


Opširnije...

Rođeni pre vremena

                                         "Rođeni pre vremena"- Olivera Živaljević   Ovu knjigu sam počela da pišem kada su moji prevremeno rođeni sinovi,  Aleksandar i Vasilije, imali tri godine. Imala sam potrebu da im napišem jedno dugo pismo, u kojem ću im detaljno objasniti šta im se na početku njihovog života dogodilo. Mislim da to treba da znaju, jer treba znati svoju prošlost ali, još više, jer iz te prošlosti mogu da pronađu snagu za budućnost.  Naime, ako im se u životu dogodi da pred nekim problemom posustanu, volela bih da se sete svog početka i shvate da ne postoji ništa što je  za njih nemoguće. A onda je pismo postalo knjiga, jer je čovek bez kog čitavu tu agoniju ne bih ni mogla da preživim - moj suprug, predložio da je objavimo. Ta je knjiga tako prerasla u neku vrstu izjave zahvalnosti svim ljudima koji su bili uz nas. Našoj porodici, prijateljima, ali i lekarima i medicinskim sestrama koji su nam, znali oni to ili ne, postali prijatelji i porodica.


Opširnije...

Tri tipa dečijeg temperamenta

Najveća dobit od cele priče o tri tipa temperamenta deteta je informacija da je prirodno da se dete od rođenja ponaša na određen način bez obzira na okolnosti i ponašanje roditelja. To govori da su neke tendencije u ponašanju urođene, a ne rezultat loših vaspitnih postupaka roditelja ili ličnosti deteta. Ukoliko dobro upoznaju i shvate temperament svog deteta roditelji prestaju da se bore protiv takvog načina reagovanja već ga prihvataju i rade u okviru detetove jedinstvene ličnosti i njegovog načina reagovanja, što će svakako dati dobre rezultate. A najbolji mogući rezultat je optimalan razvoj deteta. Zadovoljstvo roditelja se tada  stalno uvećava, jer on vidi da mu dete lepo napreduje. Izmena temperamenta kod dece nije moguća, ali se saradnjom sa detetom mogu izgraditi dobri, konstruktivni načini reagovanja na ljude, situacije i ostale stvari koje nas okružuju.  


Opširnije...
012345

POPUSTI ZA ČLANOVE UDRUŽENJA

b_250_200_16777215_00_images_percent-icon-100.jpgZa članove Udruženja blizanaca i trojki Srbije obezbedili smo brojne pogodnosti. Listu popusta možete pogledati ovde.

POSTANITE ČLAN

b_250_200_16777215_00_images_kartica_web.jpgUkoliko imate blizanace ili trojke, očekujete ih ili ste i sami deo "tima", pridružite nam se! Popunite formular i postanite član Udruženja blizanaca i trojki Srbije.

UDRUŽENJE BLIZANACA I TROJKI SRBIJE

b_250_200_16777215_00_images_logo.jpgUdruženje blizanaca i trojki Srbije je neprofitno udruženje građana osnovano u Novom Sadu sa ciljem da okupi što veći broj roditelja, ali i samih blizanaca i trojki (i drugih multiplo rođenih) radi poboljšanja kvaliteta života, kako roditelja, dece, tako i trudnica koje nose multiple trudnoće.

Newsletter

Da bi ste bili obavešteni o najnovijim aktivnostima Udruženja molimo Vas da se prijavite na našu mailing listu

Novogodišnje čarolije uz blizance

Kako dočekati Novu godinu i Božić ako imate blizance

Kratka priča o zabrinutim blizancima

„Blizanci Petar i Goran su zabrinuti.  Oni toliko mnogo liče da ih u školi mešaju drugari, nekada i učiteljica, a ranije i vaspitačica! Pa za ime sveta čak im i baka nekad pogreši ime! A dolazi novogodišnja noć u kojoj treba da dođe Deda Mraz i da im ostavi poklone. Šta ako napiše na Petrov poklon „Goran“ ili na Goranov poklon „Petar“! Celo otvaranje i iznenađivanje poklonima bilo bi upropašteno za ovu godinu! To se ne sme dozvoliti.“

b_250_200_16777215_00_images_boy-twins-christmas-pyjamas-web.jpg

Pročitajte ovu priču sa vašim blizancima i pitajte ih kako da Petar i Goran reše ovaj novogodišnji problem! Ako se ne dosete ničeg zanimljivog recite im da su Petar i Goran rešili to ovako: pošto je Petar dobio medalju na gimnastici on će o jelku okačiti sa leve strane tu medalju a Goran, on dobro vozi rolere pa će ih staviti na desnu stranu ispod jelke. Pošto Deda Mraz cele godine prati svu decu on zna šta Goran i Petar vole da rade i u čemu su dobri, pa neće pogrešiti i staviće pokolne baš na pravo mesto!

Kratka priča o gladnom Deda Mrazu

„Srela sam letos  Deda Mraza, istog onog koji je u novogodišnjoj noći ceeelu noć delio deci pokolne po ceeelom svetu i on mi se malo požalio. Kaže da se retko ko seti da ostavi kolače kod jelke ili bar slane kiflice, a za irvase par šargarepa. Sve bi to bilo još mnogo bolje da ima i jedna veća šolja toplog mleka. Moram reći da sam ga razumela. I ja volim da pojedem kolače kad vredno radim po hladnoći. Zato sam odlučila da ove godine napravim kolačiće i nabavim dve tri šargarepe za irvase. Kolače da ostavim u kuhinji sa šoljom mleka a šargarepe da stavim ispred vrata da ih irvasi lako nađu!“

Pročitajte ovu priču deci a onda ih pozovite da napravite kolače za Deda Mraza. Napravite kolače po receptu za bilo koji keks i iskoristite modle sa jelkom, zvezdama ili neke slične. Kada dođe novogodišnja noć postavite sve na svoje mesto ali ne zaboravite da ujutru sklonite šargarepe jer su ih irvasi pojeli, ostavite mrvice od kolača i malo mleka na dnu šolje da se vidi da se Deda Mraz poslužio. Ovo će doprineti tome da vaša priča o Deda Mrazu bude ubedljiva.

b_250_200_16777215_00_images_6358627037008842831762518313_milk-cookies.jpg

Na ovom sajtu nalazi se lep recept za kolače koji mogu da se posluže umornom i gladnom Deda Mrazu.

Ako želite da budete baš uverljivi ostavite trag Deda Mrazovih cipela! Za ovu magiju potrebna vam je soda bikarbona, srebrne sitne šljokice i dublji pleh da to sipate u njega. Zatim vam je potrebna jedna špric boca i čizme većeg broja – najbolje sa šarama na đonu. Procedura je sledeća: poešate u dubljoj tacni sodu i šljokice, poprskate đon ciele ili čize vodom i utisnete je u svetlucavo belu smesu. Zatim rukom stavljate jednu pa drugu cipelu praveći korake po sobi. Najbolje je da idu od ulaznih vrata, do kuhinje i nazad, sa osvrtom na jalku u kući! Deca neće moći da veruju, da su prespavali dolazak ovog važnog gosta. Ako snega nema na ulicama, recite da mu je ostao na čizmama još onaj sa Severnog pola.

Detalje proverite na sledećem ovde.

Pravo pismo od Deda Mraza

Uobičajeno je da deca pišu Deda Mrazu i da traže od njega poklone ali veliko je zadovoljstvo deteta kad dobije pismo koje je sam Deda Mraz napisao i to baš njemu!  Ovo pismo možete im par dana pre Novegodine ostaviti na njihov sto ili mesto gde se igraju da ga oni sami nađu. Onda se silno iznenadite odkuda to pismo tu i pročitajte tekst pisma sa njima. Ovakav potez doprineće da uzbuđenje zbog dolaska Nove godine/Božića poraste do neslućenih razmera!

Zajednički ukrasi i čestitke

Vreme praznika je vreme kada se sećamo dragih nam osoba i ako nisu u našoj blizini želimo im sreću putem poruka. Danas preovlađuju četitke putem email-a, sms-a, fejsbuka i ostalih  načina koje uključuju računar. Jedna od novogodišnje – božićnih zabava može da bude zajedničko pisanje i pravljenje čestitki od papira. Prvo zajedno sa decom napravite spisak onih kojima će čestitke biti poslate a zatim napravite čestike i napišite zejedničke poruke. Na čestitke možete da ostavite otiske šaka blizanaca ili da zalepite njihove slike.

Na sajtu Krokotak ima fantastičan ram u koji se stavlja fotografija deteta, u slučaju blizanaca na mesto fotografije jednog deteta išla bi zajednička fotografija blizanaca.

b_250_200_16777215_00_images_43.jpg

Jedan od zanimljivih načina da obradujemo naše bližnje ili napravimo suvenir za našu porodicu je da napravimo ukras za jelku sa fotografijom blizanaca. Postupak je veoma jednostavan. Školsku glinu rastanjimo i isečemo krug od oko 5 sm prečnika. Kada se krug osuši možemo odštampati fotografiju u boji ili crno – belu i zlepiti dekupaž ili drugim lepkom za osušenu glinu. Kada se lepak osuši trebalo bi izlakirati ukras ili lakom u spreju ili providnim lakom za nokte. U svakom slučaju ukras je originalna uspomena to kako smo izgledali ove Nove godine!

  

                                                                                                         Nikoleta Njegovan dipl. psiholog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

PRIJATELJI UDRUŽENJA

http://www.timcentar.rs/
Dijagnostika i lečenje sindroma blizanačke transfuzije