TTTS – Sindrom međublizanačke transfuzije (en. Twin to twin transfusion syndrome)

Sindrom međublizanačke transfuzije (TTTS) - je ozbiljna komplikacija koja se javlja pri višeplodnoj jednojajčanoj trudnoći u kojoj plodovi imaju jednu zajedničku posteljicu. Ovaj sindrom izaziva disproporciju u krvotoku blizanaca. TTTS se javlja u oko 15% svih monozigotnih (jednojajčanih) višeplodnih trudnoća.

Preuzeto sa www.fetalmed.me


Opširnije...

(Ne)očekivane situacije kada imate male blizance

Kad ste roditelji blizanaca, možete da očekujete sve, a neočekivano vam je zagarantovano. Onog  momenta kada saznate da čekate blizance treba dobro da vežete svoj pojas i spremite se za ludu i brzu vožnju. U cilju međusobne pomoći i popularnog šeringa (deljenja) sa drugima opisaću neka “normalna” stanja u koja se može zapasti ukoliko odgajate blizance. Sve u nadi da će druge mame imati koristi od ovih iskustava.


Opširnije...

Dojenje blizanaca

 Zahtevno, komplikovano, ali moguće!

Verovatno jedna od prvih stvari na koju ste pomislili, kada ste postali svesni da ćete dobiti blizance je dojenje.
Mislite da je nemoguće? Da nećete imati dovoljno mleka za obe bebe?  Upornost je ključna reč.
U ovom tekstu pokušaću da vam pomognem i da vas “pripremim“ za posao koji je pred vama.
Postoji mnogo razloga zbog kojih bi bilo dobro da dojite vaše bebe. Prva je naravno zdravlje vaših beba, zdravlje majke a zatim je tu i finansijski momenat.


Opširnije...

Kako da vaše bebe spavaju “kao bebe”

Odmah na startu valja reći da je spavanje problem koji pogađa sve roditelje, a naročito roditelje blizanaca. Prvih par godina života Vaše dece bićete neispavani i umorni i naviknite se na tu činjenicu. Međutim, moguće je uvesti spavanje u red. Da krenemo od početka:
Kada se beba rodi, u prvih mesec dana, spava i do 22 časa.
Vaša deca mogu spavati manje ili više od proseka. Neka deca su aktivnija, pa će spavati manje… Vrlo lako se može desiti da Vaši blizanci nemaju isti ritam spavanja (jedno dete spava više, drugo manje). U prvim danima života bebe će se buditi samo kad su gladne…


Opširnije...

Rođeni pre vremena

                                         "Rođeni pre vremena"- Olivera Živaljević   Ovu knjigu sam počela da pišem kada su moji prevremeno rođeni sinovi,  Aleksandar i Vasilije, imali tri godine. Imala sam potrebu da im napišem jedno dugo pismo, u kojem ću im detaljno objasniti šta im se na početku njihovog života dogodilo. Mislim da to treba da znaju, jer treba znati svoju prošlost ali, još više, jer iz te prošlosti mogu da pronađu snagu za budućnost.  Naime, ako im se u životu dogodi da pred nekim problemom posustanu, volela bih da se sete svog početka i shvate da ne postoji ništa što je  za njih nemoguće. A onda je pismo postalo knjiga, jer je čovek bez kog čitavu tu agoniju ne bih ni mogla da preživim - moj suprug, predložio da je objavimo. Ta je knjiga tako prerasla u neku vrstu izjave zahvalnosti svim ljudima koji su bili uz nas. Našoj porodici, prijateljima, ali i lekarima i medicinskim sestrama koji su nam, znali oni to ili ne, postali prijatelji i porodica.


Opširnije...

Tri tipa dečijeg temperamenta

Najveća dobit od cele priče o tri tipa temperamenta deteta je informacija da je prirodno da se dete od rođenja ponaša na određen način bez obzira na okolnosti i ponašanje roditelja. To govori da su neke tendencije u ponašanju urođene, a ne rezultat loših vaspitnih postupaka roditelja ili ličnosti deteta. Ukoliko dobro upoznaju i shvate temperament svog deteta roditelji prestaju da se bore protiv takvog načina reagovanja već ga prihvataju i rade u okviru detetove jedinstvene ličnosti i njegovog načina reagovanja, što će svakako dati dobre rezultate. A najbolji mogući rezultat je optimalan razvoj deteta. Zadovoljstvo roditelja se tada  stalno uvećava, jer on vidi da mu dete lepo napreduje. Izmena temperamenta kod dece nije moguća, ali se saradnjom sa detetom mogu izgraditi dobri, konstruktivni načini reagovanja na ljude, situacije i ostale stvari koje nas okružuju.  


Opširnije...
012345

POPUSTI ZA ČLANOVE UDRUŽENJA

b_250_200_16777215_00_images_percent-icon-100.jpgZa članove Udruženja blizanaca i trojki Srbije obezbedili smo brojne pogodnosti. Listu popusta možete pogledati ovde.

POSTANITE ČLAN

b_250_200_16777215_00_images_kartica_web.jpgUkoliko imate blizanace ili trojke, očekujete ih ili ste i sami deo "tima", pridružite nam se! Popunite formular i postanite član Udruženja blizanaca i trojki Srbije.

UDRUŽENJE BLIZANACA I TROJKI SRBIJE

b_250_200_16777215_00_images_logo.jpgUdruženje blizanaca i trojki Srbije je neprofitno udruženje građana osnovano u Novom Sadu sa ciljem da okupi što veći broj roditelja, ali i samih blizanaca i trojki (i drugih multiplo rođenih) radi poboljšanja kvaliteta života, kako roditelja, dece, tako i trudnica koje nose multiple trudnoće.

Newsletter

Da bi ste bili obavešteni o najnovijim aktivnostima Udruženja molimo Vas da se prijavite na našu mailing listu

Apel Udruženja blizanaca i trojki Srbije

UDRUŽENJE BLIZANACA

I TROJKI SRBIJE

Doža Đerđa 46

21000 Novi SadPoštovani gospodine predsedniče Republike,

gospodine predsedniče Vlade,

gospodine prvi potpredsedniče Vlade,

gospodine potpredsedniče Vlade i ministre rada, zapošljavanja i socijalne politike,

poštovana gospođo ministarko zdravlja,

poštovana gospođo državni sekretare,Molimo Vas da po ubrzanom postupku uzmete u razmatranje slučaj mnogih roditelja blizanaca i trojki koji bi zbog nedovoljno precizne odluke zakonodavca mogli ostati diskriminisani članom 56b Zakona o porezu na dodatu vrednost, a koji reguliše Refundaciju PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe.

 

Zakonodavac ovde uopšte nije uzeo u obzir jednu posebnu grupu dece i roditelja koji se nalaze u venredno težoj materijalnoj situaciji i umesto da dobiju još povoljniji status, kao što je to prihvaćeno u dosadašnjem zakonodavstvu Republike Srbije, naročito kada su u pitanju socijalni položaj i posebnosti porodica sa blizancima i uopšte decom višeplodnih trudnoća, oni ovom odlukom bivaju potpuno zanemareni i sasvim van vidokruga svoje države.

Smatramo da se diskriminacija manifestuje jednobraznim definisanjem visine mesečnih primanja od 80.000 dinara kao praga iznad koga roditelji ne mogu ostvariti povraćaj PDV. Želimo takođe da Vas obavestimo da je veliki broj naših članova, ali i naročito veliki broj roditelja koji nisu u Udruženju blizanaca i trojki Srbije, pogođen ovako uskim pogledom na pomoć onima koji pomažu povećanje nataliteta u našoj zemlji. Uzmite samo u obzir porodice koje žive kao podstanari, roditelje čija primanja su tek nešto preko propisanih 80.000 dinara, a koji su blagosloveni da imaju blizance, trojke ili čak četvorke. To su pravi roditelji heroji , kao i svi drugi koji odgajaju decu u socijalno težim uslovima od prosečnih. Oni naročito u prve dve godine (kojima se bavi zakonodavac) imaju znatno veće troškove i potrebe čak i od porodica koje mogu imati troje i više dece rođene sukcesivno. Zbog svega navedenog, čak i ne ulazeći u to koliko su po pravilu deca rođena iz višeplodnih trudnoća češće prevremeno rođena, pa samim tim, a i zbog mnogih drugih faktora, podložnija mnogim bolestima i inače teškoćama u razvoju, smatramo da je zakonodavac morao uzeti u obzir slučajeve višeplodnih trudnoća i predvideti posebne uslove za roditelje blizanaca, trojki i četvorki.

Takođe, svesni smo činjenice da je život uvek maštovitiji i stvara teško predvidive situacije, pa tako posao zakonodavca čini težim, ali mislimo da je ovo jedno od pitanja na kojima država Srbija može da pokaže agilnost, efikasnost i fleksibilnost u radu, spremnost da brzo odreaguje u interesu svoje budućnosti i svojih najmlađih građana i što pre ispravi ovaj očigledan previd i diskriminaciju jedne od najranjivijih grupa svog stanovništva. Evo neka to bude jedan od testova koji će građanima Srbije pokazati da smo zaista zreli kao država i da zaslužujemo status moderne i efikasne evropske države 21. veka.

U nadi da ćete učiniti svoj deo posla i, ne gledajući norme ove države kao na opravdanje da se nešto ne učini, već kao na okvir koji daje mogućnost da se nešto reši i ispravi jedno nepravedno rešenje pre nego što proizvede nepovratne posledice, razmisliti o rešenju ovog problema i delovati brzo i efikasno, zahvaljujemo Vam se na vremenu i trudu zbog koga su Vam građani i ukazali poverenje.

 

U Novom Sadu

27. juna 2013. godineS poštovanjem,
članovi Udruženja blizanaca i trojki Srbije

Share

PRIJATELJI UDRUŽENJA

http://www.timcentar.rs/
Dijagnostika i lečenje sindroma blizanačke transfuzije