TTTS – Sindrom međublizanačke transfuzije (en. Twin to twin transfusion syndrome)

Sindrom međublizanačke transfuzije (TTTS) - je ozbiljna komplikacija koja se javlja pri višeplodnoj jednojajčanoj trudnoći u kojoj plodovi imaju jednu zajedničku posteljicu. Ovaj sindrom izaziva disproporciju u krvotoku blizanaca. TTTS se javlja u oko 15% svih monozigotnih (jednojajčanih) višeplodnih trudnoća.

Preuzeto sa www.fetalmed.me


Opširnije...

(Ne)očekivane situacije kada imate male blizance

Kad ste roditelji blizanaca, možete da očekujete sve, a neočekivano vam je zagarantovano. Onog  momenta kada saznate da čekate blizance treba dobro da vežete svoj pojas i spremite se za ludu i brzu vožnju. U cilju međusobne pomoći i popularnog šeringa (deljenja) sa drugima opisaću neka “normalna” stanja u koja se može zapasti ukoliko odgajate blizance. Sve u nadi da će druge mame imati koristi od ovih iskustava.


Opširnije...

Dojenje blizanaca

 Zahtevno, komplikovano, ali moguće!

Verovatno jedna od prvih stvari na koju ste pomislili, kada ste postali svesni da ćete dobiti blizance je dojenje.
Mislite da je nemoguće? Da nećete imati dovoljno mleka za obe bebe?  Upornost je ključna reč.
U ovom tekstu pokušaću da vam pomognem i da vas “pripremim“ za posao koji je pred vama.
Postoji mnogo razloga zbog kojih bi bilo dobro da dojite vaše bebe. Prva je naravno zdravlje vaših beba, zdravlje majke a zatim je tu i finansijski momenat.


Opširnije...

Kako da vaše bebe spavaju “kao bebe”

Odmah na startu valja reći da je spavanje problem koji pogađa sve roditelje, a naročito roditelje blizanaca. Prvih par godina života Vaše dece bićete neispavani i umorni i naviknite se na tu činjenicu. Međutim, moguće je uvesti spavanje u red. Da krenemo od početka:
Kada se beba rodi, u prvih mesec dana, spava i do 22 časa.
Vaša deca mogu spavati manje ili više od proseka. Neka deca su aktivnija, pa će spavati manje… Vrlo lako se može desiti da Vaši blizanci nemaju isti ritam spavanja (jedno dete spava više, drugo manje). U prvim danima života bebe će se buditi samo kad su gladne…


Opširnije...

Rođeni pre vremena

                                         "Rođeni pre vremena"- Olivera Živaljević   Ovu knjigu sam počela da pišem kada su moji prevremeno rođeni sinovi,  Aleksandar i Vasilije, imali tri godine. Imala sam potrebu da im napišem jedno dugo pismo, u kojem ću im detaljno objasniti šta im se na početku njihovog života dogodilo. Mislim da to treba da znaju, jer treba znati svoju prošlost ali, još više, jer iz te prošlosti mogu da pronađu snagu za budućnost.  Naime, ako im se u životu dogodi da pred nekim problemom posustanu, volela bih da se sete svog početka i shvate da ne postoji ništa što je  za njih nemoguće. A onda je pismo postalo knjiga, jer je čovek bez kog čitavu tu agoniju ne bih ni mogla da preživim - moj suprug, predložio da je objavimo. Ta je knjiga tako prerasla u neku vrstu izjave zahvalnosti svim ljudima koji su bili uz nas. Našoj porodici, prijateljima, ali i lekarima i medicinskim sestrama koji su nam, znali oni to ili ne, postali prijatelji i porodica.


Opširnije...

Tri tipa dečijeg temperamenta

Najveća dobit od cele priče o tri tipa temperamenta deteta je informacija da je prirodno da se dete od rođenja ponaša na određen način bez obzira na okolnosti i ponašanje roditelja. To govori da su neke tendencije u ponašanju urođene, a ne rezultat loših vaspitnih postupaka roditelja ili ličnosti deteta. Ukoliko dobro upoznaju i shvate temperament svog deteta roditelji prestaju da se bore protiv takvog načina reagovanja već ga prihvataju i rade u okviru detetove jedinstvene ličnosti i njegovog načina reagovanja, što će svakako dati dobre rezultate. A najbolji mogući rezultat je optimalan razvoj deteta. Zadovoljstvo roditelja se tada  stalno uvećava, jer on vidi da mu dete lepo napreduje. Izmena temperamenta kod dece nije moguća, ali se saradnjom sa detetom mogu izgraditi dobri, konstruktivni načini reagovanja na ljude, situacije i ostale stvari koje nas okružuju.  


Opširnije...
012345

POPUSTI ZA ČLANOVE UDRUŽENJA

b_250_200_16777215_00_images_percent-icon-100.jpgZa članove Udruženja blizanaca i trojki Srbije obezbedili smo brojne pogodnosti. Listu popusta možete pogledati ovde.

POSTANITE ČLAN

b_250_200_16777215_00_images_kartica_web.jpgUkoliko imate blizanace ili trojke, očekujete ih ili ste i sami deo "tima", pridružite nam se! Popunite formular i postanite član Udruženja blizanaca i trojki Srbije.

UDRUŽENJE BLIZANACA I TROJKI SRBIJE

b_250_200_16777215_00_images_logo.jpgUdruženje blizanaca i trojki Srbije je neprofitno udruženje građana osnovano u Novom Sadu sa ciljem da okupi što veći broj roditelja, ali i samih blizanaca i trojki (i drugih multiplo rođenih) radi poboljšanja kvaliteta života, kako roditelja, dece, tako i trudnica koje nose multiple trudnoće.

Newsletter

Da bi ste bili obavešteni o najnovijim aktivnostima Udruženja molimo Vas da se prijavite na našu mailing listu

UDRUŽENJE BLIZANACA I TROJKI SRBIJE

b_250_200_16777215_00_images_logo.jpgUdruženje blizanaca i trojki Srbije je neprofitno udruženje građana osnovano u Novom Sadu sa ciljem da okupi što veći broj roditelja, ali i samih blizanaca i trojki (i drugih multiplo rođenih) radi poboljšanja kvaliteta života, kako roditelja, dece, tako i trudnica koje nose multiple trudnoće.

 


Udruženje je nastalo kao formalno zaokruženje već postojeće zajednice okupljene na zatvorenoj grupi na Fejsbuku, koja broji više od 300 stalno aktivnih članova, a kao rezultat dugogodišnjeg sazrevanja naše zajednice i spoznaje mnogih problema i specifičnosti koje članovi ove zajednice mogu mnogo lakše da prebrode organizovani i uz međusobnu podršku, povezivanjem radi razmene iskustava i konkretne pomoći.


Osnovni aspekt delovanja udruženja prema svojim članovima je socijalno-finansijski i na prvom mestu ćemo se truditi da članovima naše zajednice obezbedimo bolje uslove kupovine svih neophodnih stvari za bebe i decu, jer taj aspekt često zahteva ogromne napore roditelja.
Sa druge strane, delovaćemo kao i do sada, kao vrlo važna podrška svim našim članovima u, na žalost, ne tako retkim trenucima kada im je podrška najpotrebnija, jer su deca rođena iz multiplih trudnoća često ranije rođena i u znatno većem riziku od mnogih bolesti i poteškoća.

 

Svoj glavni cilj Udruženje namerava da ostvari kroz sledeće zadatke i aktivnosti neprofitabilnog karaktera:


1. Međusobno povezivanje i upoznavanje roditelja dece i dece blizanaca radi razmene iskustava. Organizovanjem međusobnih upoznavanja, druženja, kongresa, sekcija ili izleta na kojima bi se roditelji i deca, ali i odrasli blizanci, upoznavali i razmenjivali iskustva.


2. Edukacija roditelja i dece blizanaca. Organizovanjem edukativnih radionica, predavanja seminara, okruglih stolova sa različitim temama vezanim za razvoj i specifičnosti odgajanja blizanaca sa specijalnim potrebama.


3. Saradnja sa drugim, sličnim udruženjima u zemlji i regionu. Putem redovnih kontakata, poseta uživo, ali i poseta internet sajtovima i forumima gde se nalaze članovi drugih udruženja, kroz međusobnu saradnju i pomoć.


4. Pružanje materijalne i druge podrške porodicama sa blizancima i trojkama, uopšte višeplodnim trudnoćama i porodom. Organizovanjem besplatnih savetovanja trudnica sa višeplodnom trudnoćom, organizovanje psihološke podrške roditeljima blizanaca i blizancima vezano za probleme u njihovom odnosu, obezbeđivanjem popusta za lekarske preglede, školarinu, kupovinu garderobe i opreme za bebe (i popustima na druge usluge) i organizovanjem razmena ili poklanjanja odeće i opreme za decu među članovima udruženja.


5. Pružanje bilo koje vrste pomoći deci s posebnim potrebama (blizancima ili članovima njihove porodice).


6. Organizovanje humanitarnih aktivnosti. Prikupljanjem sredstava za posebno ugrožene porodice sa blizancima putem organizovanja koncerata, dečijih priredbi.


7. Širenje znanja o blizancima, njihovom nastanku, specifičnostima, uzajamnom odnosu. Pokretanjem Internet sajta sa informacijama, štampanjem letaka, publikacija i otvaranjem vrata udruženja za sve zainteresovane za edukaciju o fenomenu višeplodne trudnoće i poroda.


8. Učestvovanjem u naučnim ispitivanjima.


9. Zalaganje za bolji položaj blizanaca u društvu. Putem pokretanja inicijativa i peticija za pitanja koja se tiču zakona i propisa koji regulišu trudničko bolovanje, porodiljsko bolovanje, radne odnose i prava na radu, lekarske zaštite, materijalne pomoći države i lokalnih institucija.

 

 

Share

PRIJATELJI UDRUŽENJA

http://www.timcentar.rs/
Dijagnostika i lečenje sindroma blizanačke transfuzije